Skip to main content
IværksætteriStartupsucces

Hvilken smerte vil du gerne have i livet?

Efter at have brugt nogle sommerdage på at læse ”The Subtle Art of Not Giving a Fuck”, kom jeg til at tænke på et slide fra en præsentation, som min gode ven Toke og jeg brugte, da vi lavede et oplæg om iværksætteri for et hold studerende.

Medierne fortæller stort set kun historier om målet ved iværksætteri og meget sjældent om den meget hårde og lange klatretur, som er nødvendig for at nå toppen af bjerget og målet. I forbindelse med vores undervisning og kontakt med de unge ildsjæle bliver dette gap meget tydeligt, da mange af dem er blevet forelsket i iværksætteri på grund af målet. Mark Manson stiller i hans bog spørgsmålet ”Hvilken smerte vil du gerne have i livet?” eller ”Hvad er du klar til at kæmpe for?”. Det vigtige ved de spørgsmål, der tvinger os til at tænke på smerte, er det, som vil sikre, at du er klar til gøre, hvad det kræver for at nå i mål med din idé og kommende virksomhed.

Jeg har mødt mange, der gerne vil være iværksættere. Personer med rigtig gode idéer, men de kommer aldrig i gang. Hvorfor? En årsag, som vi har set en del er, at disse personer er forelsket i målet. De drømmer om livet som iværksætter, deres kommende sportsvogn, dyre luksusferier og store villa fyldt med designermøbler. Denne drøm kan holde disse personer optaget i flere timer, uger, endda år, og det er aldrig et spørgsmål om, hvis de opnår det, som de drømmer om, men hvornår de opnår det. De har det hele planlagt, men problemet er, som Mark Manson fremhæver, at disse personer binder deres tid, før de har energien til at gøre en indsats for at opnå deres drøm.

Desværre bliver dette en ond spiral, hvor de hele tiden finder årsager eller undskyldninger for, hvorfor de ikke kan gå i gang. Måske lyder nogle af nedenstående udtalelser bekendte: Jeg skal først være færdig med skole, jeg skal lige have sparet lidt flere penge op, når jeg er kommet godt på plads i den nye lejlighed, når jeg lige har lidt ekstra fritid, når jeg lige har fået noget mere netværk.

Selvom disse personer kan drømme om et liv som iværksætter hele deres liv, kommer de fleste aldrig frem til konklusionen: at de faktisk ikke ønsker det. De er forelsket i målet og drømmen om en sportsvogn, dyre ferier og et stort hjem fyldt med designermøbler, men ikke processen og den ekstremt lange og stejle klatretur, som det vil kræve for at nå målet.

Derfor vil disse personer fejle igen og igen. Eller som Mark siger: de prøver ikke engang nok til at kunne fejle med deres drøm om at blive iværksætter. De prøver faktisk overhovedet ikke. De lange arbejdsdage og weekender. De mange afvisninger fra potentielle kunder. De skeptiske venner og familiemedlemmer, der ikke tror på din idé. Det, at du skal klare alt selv. Du skal være parat til at lære nye ting hver eneste dag. Kampen om at finde motivation i de hårde tider. Det faktum, at det tager lang tid at forvandle en idé til et produkt og til sidst en forretning.

Det er et kæmpe bjerg og en meget lang klatretur, og som du lige tror, at du har nået toppen, kan det nogle gange være en af de mange dale, som du skal igennem, inden du når målet. Derudover skal chancen for ikke at nå målet også medregnes. Desværre tager det lang tid før disse personer indser, at de ikke ønsker processen og klatreturen men kun udsigten og målet på toppen af bjerget.

Derfor bør du overveje, om du er klar til de smerter, der kommer i forbindelse med at nå målet. Hvis du ikke ønsker smerten, men kun drømmen om målet, så vær ærlig overfor dig selv. Du troede, at du var interesseret i noget, som du ikke var alligevel – end of story.

Leave a Reply